Artrose is een veel voorkomende aandoening. Bij knieartrose wordt het kraakbeen in de knie dunner. Daardoor gaan de botten min of meer over elkaar heen schuren. Als reactie daarop raakt het weefsel rondom de knie vaak ontstoken. Dat geeft pijn en stijfheid. Door deze reactie en het schuren kan er extra bot groeien aan de randen van de knie. Daardoor kan de knie er wat anders uit gaan zien; het gewricht wordt dan breder. De kwaliteit van het gewrichtskraakbeen in je neemt knie af waardoor je klachten als pijn, stijfheid en zwellingen kunt ervaren. Daarnaast kan artrose in de knie er ook voor zorgen dat je beperkt wordt in het buigen en/of strekken van de knie. Benieuwd hoe een Actifytaal fysiotherapie in Utrecht hierbij kan helpen?
Behandelingen bij knieartrose
De behandeling van knieartrose is afhankelijk van diverse factoren, zoals leeftijd, de ernst van de artrose en de mate van klachten. In de meeste gevallen begint de behandeling met een niet-chirurgische aanpak, gericht op het effectief beheersen van de klachten. Dit omvat doorgaans een traject van conservatieve behandeling, waarbij niet-operatieve middelen zoals specifieke oefeningen worden ingezet.
Het is belangrijk om te beseffen dat artrose een aandoening is die niet spontaan verdwijnt, en soms kan het noodzakelijk zijn om chirurgisch in te grijpen. Chirurgische opties kunnen onder meer een knieprothese, standscorrectie (bij afwijkingen in de beenas) of kniedistractie omvatten.
Over het algemeen wordt een knieprothese meestal pas overwogen op latere leeftijd, omdat deze implantaten een beperkte levensduur hebben.
Voor het behoud van knieartrose op de lange termijn kan kniedistractie een effectieve behandelingsoptie zijn. Hierbij wordt de knie tijdelijk uit elkaar getrokken, zodat de gewrichtsvlakken de kans krijgen om te herstellen, wat resulteert in langdurige vermindering van kniepijn en verbeterde mobiliteit. Het Reuma Nederland heeft aanzienlijke middelen geïnvesteerd in onderzoek naar kniedistractie, uitgevoerd door UMC Utrecht. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die deze behandeling hebben ondergaan, jarenlang minder pijn ervaren en beter in staat zijn te bewegen.
Symptomen die wijze op knieartrose
Knieartrose is een chronische aandoening die meestal langzaam erger wordt. Het kraakbeen dat weg is in de knie komt niet meer terug. Vaak is het proces al lang aan de gang voordat de klachten zich openbaren. Symptomen zijn pijn en (start)stijfheid in de knie. De (start)stijfheid voel je vooral als je na lang zitten of liggen weer in beweging komt. De ene periode is de pijn erger dan de andere periode. Verder treedt er vaak ook vermindering van beweeglijkheid op of krijg je vocht in de knie. De knie kan een krakend geluid geven, bijvoorbeeld bij het traplopen. Daarnaast kunnen vermoeidheid en verdikkingen bij de gewrichtsranden van de knie optreden.
Deze therapeuten behandelen artrose:
De oorzaken van artrose zijn voornamelijk slijtage en ouderdom. Maar artrose kan zowel bij oudere als jonge mensen voorkomen. Het is inmiddels bekend dat het vaak gaat om een samenspel van factoren. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet:
- Erfelijke aanleg kan een rol spelen. Dan treedt het vaak al op jongere leeftijd op en in meer gewrichten
- Een vroeger opgelopen blessure of beschadiging in of rond het kniegewricht. Hierdoor is het gewricht minder stabiel en gevoeliger
- Overgewicht: door overgewicht wordt het kniegewricht extra belast en kan daardoor beschadigd raken
- Langdurige zware belasting van het kniegewricht.
- Zwaar lichamelijk werk
- Te veel en te intensief sporten
- Andere gewrichtsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht.
Omdat overgewicht een belangrijke factor speelt bij artrose is het aan te raden om bij overgewicht overtollige kilo’s kwijt te raken. Het is bewezen dat als men een paar kilo afvalt de gewrichtspijn bij knieartrose minder wordt. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat tijdens het lopen de knieën klappen opvangen van 6 keer je lichaamsgewicht. Dus als je drie kilo afvalt, scheelt dat 18 kilo voor je knie bij het lopen.
Spierversterkende oefeningen zijn altijd een goed idee. Samen met de fysiotherapeut kun je een plan van aanpak maken om de beenspieren te versterken, er wordt dan rekening gehouden met de belasting van de knie. Hoe sterker je beenspieren zijn, hoe meer zij de klappen opvangen, zo voorkom je extra pijn in het gewricht.
Het antwoord op deze vraag is volmondig ja. Je mag zelfs hardlopen met knieartrose. Het is een misvatting om te denken dat sporten artrose erger maakt. Sporten is juist goed voor jouw gewrichten. Natuurlijk is het fijn om samen met de fysiotherapeut te kijken naar de juiste opbouw van belasting en welke oefeningen je allemaal kan doen.
De meeste sporten zijn geschikt, mits je ze goed uitvoert en ze passen bij jouw beweeggrens. Kies een sport waar je het meeste baat bij hebt. Er zijn genoeg sporten die minder belastend zijn voor je kniegewricht, zoals zwemmen, aquarobics, wandelen, nordic walking, golfen, fietsen, yoga, tai chi of buikdansen. Wil je graag hardlopen en heb je knieartrose, overleg dit dan eerst met je fysiotherapeut. Op basis van jouw situatie, kunnen jullie bepalen of dit een geschikte sport is. Let er wel op dat je goede hardloopschoenen aantrekt en ren liever op bosgrond dan op beton. Weet je niet goed welke sport je kunt uitoefenen met je specifieke knieklachten, overleg dan met je behandelend fysiotherapeut.