Heb je last van de gewrichten in je handen, knieën, onderrug, nek of heupen? Dan kan het zijn dat je artrose hebt. De aandoening is niet standaard een ouderdomskwaaltje, maar kan ook op jongere leeftijd optreden. Wanneer bewegen pijnlijk wordt, kan de fysiotherapeut uitkomst bieden je te helpen om gewrichten stabiel en soepel te houden.
Wat is artrose?
Bij artrose (of osteoartritis) gaat het kraakbeenweefsel in kwaliteit achteruit. Deze aandoening is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in de gewrichten zachter en dunner wordt. Hierdoor kunnen er vervormingen optreden in het bot of zelfs stukjes bot loslaten. Dit komt vooral voor in de heupen en knieën. Artrose kan pijnlijk zijn omdat het soms gepaard gaat met ontstekingen of beknelde zenuwen. Ook krachtverlies en minder gevoel in de gewrichten kunnen optreden.
Wat zijn de ervaringen bij Actifytaal Fysiotherapie in Utrecht?
“Bij Actifytaal kon ik direct terecht toen ik flink door mijn rug was gegaan. Na twee behandelingen binnen een week was ik al bijna pijnvrij. Daarna ben ik binnen de praktijk doorgestuurd naar de manueel therapeut, waardoor mijn mobiliteit gelijk na behandeling stukken beter werd. Binnenkort krijg ik een behandeling voor de preventie van rugpijn. Ik heb er alle vertrouwen in. De mensen in de praktijk zijn duidelijk specialisten, super klantvriendelijk en maken voor iedereen een advies/behandeling op maat. Daarnaast wordt er ook nog rekening gehouden met de vergoeding van de verzekeraar. Ik ben heel tevreden!”
Wat is artrose precies?
Artrose wordt vaak gezien als een ouderdomskwaaltje. Een vorm van slijtage in de gewrichten. Dit is niet het geval. Uiteraard is de kans op artrose groter wanneer je ouder wordt, maar de volgende factoren kunnen het probleem in grote(re) mate beïnvloeden:
- Erfelijkheid
Wanneer artrose in de familie vaker voorkomt, is de kans groot dat er op jongere leeftijd, in meerdere gewrichten, symptomen van artrose ontstaan. - Overbelasting of onderbelasting
Zaken als zwaar lichamelijk werk, overmatig sporten, maar ook juist te weinig beweging beïnvloeden de kwaliteit van het kraakbeen. - Hypermobiliteit of instabiliteit
Het kraakbeenweefsel kan beïnvloed worden door hypermobiele gewrichten of juist instabiliteit in het gewricht, bijvoorbeeld door een eerder opgelopen gewrichtsbeschadiging. - Andere aandoeningen zoals: reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht
Andere vergelijkbare klachten in het gewricht, zoals ontstekingen, kunnen de klachten versterken.
Hoe snel pijnklachten optreden bij het verslechteren van het kraakbeenweefsel, is voor iedereen verschillend. Daarom zijn behandelmethoden ook voor iedereen verschillend. Belangrijk is om je gewricht soepel en stabiel te houden, waardoor fysiotherapie wordt aangeraden. Verder zijn pijn en ontstekingen te verhelpen met ontstekingsremmende pijnstillers. Bij heftige, en gelukkig afzonderlijke, standsveranderingen of flinke pijnklachten met beperkingen in het dagelijks leven is een operatie echter noodzakelijk. In het laatste geval helpen we jou graag in een revalidatie fysiotherapie traject. Zowel voor de operatie als erna.
Fysiotherapie (of bewegingstherapie) helpt je verantwoord te blijven bewegen, juist wanneer je door stijfheid en pijn liever minder beweegt. Het doel is om spieren, pezen en gewrichten sterker te maken, zodat deze optimaal blijven functioneren. Onze specialisten maken een behandelplan op maat die echt past bij jouw situatie. Zo krijg jij een online schema die tot uiting komt in opbouw.
Bij oefeningen wordt er gekeken naar de grens van overbelasting en onderbelasting. Afhankelijk van gewrichtsstijfheid of eventuele beperkingen, richten de oefeningen zich op wat nodig is. Bijvoorbeeld herhalende bewegingen of juist meer focus op stabiliteit en coördinatie. Werkt het schema niet helemaal voor jou omdat er iets tegen zit? Laat het ons weten! Op elk contactmoment kunnen wij het schema aanpassen aan de gewenste situatie. Via de online app kan je ook gemakkelijk een vraag stellen aan jouw behandelend therapeut. Neem anders contact met ons op.
Knieartrose is slijtage van het kraakbeen in het kniegewricht. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat botten soepel over elkaar glijden. Bij slijtage wordt het kraakbeen dunner en zachter, wat kan leiden tot:
- Pijn bij bewegen of belasten van de knie.
- Stijfheid na rust.
- Krakende geluiden (crepitatie) bij het bewegen.
Behandeling:
Fysiotherapie speelt een grote rol bij knieartrose. Oefeningen helpen de spieren rondom de knie te versterken en verminderen de belasting op het gewricht. Dit kan de pijn verlichten en mobiliteit verbeteren.
Artrose in de nek komt voor in de nekwervels en is een vorm van slijtage van het kraakbeen in de wervelgewrichten. Door de slijtage kunnen wervels over elkaar schuren en botuitsteeksels (osteofyten) ontstaan. Dit veroorzaakt:
- Stijfheid en pijn in de nek.
- Hoofdpijn of uitstralende pijn naar schouders en armen.
- Tintelingen of gevoelloosheid door beknelling van zenuwen.
Behandeling:
Fysiotherapie helpt met gerichte oefeningen om de nekspieren te versterken, de beweeglijkheid te verbeteren en de pijn te verlichten.
Is artrose gevaarlijk?
Artrose is niet direct levensbedreigend, maar het kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verminderen. Zonder behandeling kan het leiden tot:
- Ernstige pijn en bewegingsbeperkingen.
- Verlies van spierkracht door inactiviteit.
- Soms ontstekingen of vergroeiingen in het gewricht.
Belangrijk:
Hoewel artrose niet kan worden genezen, is het mogelijk om de progressie af te remmen. Fysiotherapie, een gezonde leefstijl (zoals gewichtsbeheersing) en beweging zijn essentieel.