Een zwangerschap is een bijzonder en mooi moment in het leven van een vrouw, maar bekkenpijn is een veel voorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap. Wat kun je doen om bekkenklachten te verminderen? Fysiotherapeut Brigitte vertelt hier meer over.
Wanneer krijg je last van lage rugpijn en bekkenklachten tijdens je zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap gieren de hormonen door je lijf, zo ook het zwangerschapshormoon relaxine. Dit hormoon zorgt ervoor dat de steungevende banden van je gewrichten verslappen en je gewrichten zelf wat weker worden. In het tweede en derde trimester wordt je buik flink groter. Hierdoor ga je waarschijnlijk wat achterover leunen om jezelf in evenwicht te houden. Dit leidt tot een verandering in je lichaamshouding. Deze factoren kunnen bekkenpijn en rugpijn veroorzaken. Ook door gewichtstoename kun je bekken- en rugpijn krijgen.
Hoe herken je bekkenklachten?
De klachten hebben veelal te maken met de mate waarop het bekken en de lage rug worden belast. De pijn kan ook gelokaliseerd zijn aan de bilregio, bovenbeen en/of het schaambeen en de lies. Ook last van de stuit komt regelmatig voor. De pijn kan aan beide kanten of eenzijdig aanwezig zijn. De klachten bestaan vaak uit pijn en moeizaam bewegen.
Bekkenklachten worden verergerd door:
- Bepaalde bewegingen (draaien en bukken)
- Te lang staan, fietsen, lopen, zitten of liggen (meer dan 30 minuten)
- Opstaan uit of omdraaien in bed
- Bukken en tillen;
- Traplopen
- In en uit de auto stappen
- Seksuele gemeenschap
Houdings- en bewegingsadviezen bij bekkenpijn:
Het belangrijkste advies bij bekkenpijn is altijd: breng belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht. Wissel periodes van (lichamelijke) activiteiten altijd af met rustmomenten.
- Zitten: Met ontspannen heupen, houd de knieën niet tegen elkaar maar laat ze juist wat naar buiten vallen of houd ze neutraal naar voren en je tenen wat naar buiten gedraaid.
- Staan: Standhouding met licht gebogen knieën. Verdeel je gewicht over beide benen. Ga vooral niet op 1 been hangen.
- Gaan staan of gaan zitten: symmetrisch of in schredestand, met stabilisatie van het bekken door de dwarse buikspieren eerst licht aan te spannen.
- Slaap: Slaap met een kussen tussen de knieën als je op de zij ligt. Deze positie houdt de bekkenpositie stabiel.
- Lopen: Probeer vaker op stevige goede schoenen te lopen.
- Tillen: Gebruik de buikspieren door te proberen je kindje bij je te trekken zonder je handen te gebruiken. Het helpt het bekken te stabiliseren en pijn te voorkomen.
- Dragen bekkenband: Alleen bij relatief zware activiteiten en niet de hele dag. Het liefst pas na de 30ste week en eerst goed de stabilisatie van het bekken aanleren.
- Een goed evenwicht tussen beweging en platte rust is belangrijk. Belangrijk is dan ook de eigen grenzen te leren.
De conditie van de stabiliserende spieren, zoals de buik -en rugspieren, zijn van invloed op het voorkómen van bekkenpijnklachten. Het is dus van belang om de spieren rond bekken en lage rug fit en actief te houden of weer te krijgen. Onder begeleiding van de fysiotherapeut kun je speciale oefeningen doen om deze groep spieren te verstevigen, zonder dat dit je bekken belast.
Wat kun je doen wanneer de bekkenklachten aanhouden?
Als jouw bekkenklachten blijven voortduren of zelfs verergeren neem dan contact op met je huisarts of een gespecialiseerd fysiotherapeut. Bij fysiotherapeutische behandeling krijg je oefeningen en adviezen met als doel je houding te corrigeren en je te leren bewegen met zo weinig mogelijk extra belasting van het bekken.
Blijf je klachten houden, neem dan gerust contact met ons op via 030-2741726 of info@actifytaal.nl. We helpen je graag verder zodat je zo goed mogelijk van je zwangerschap kunt genieten!