Een peesontsteking is een pijnlijke en hardnekkige blessure aan de pees. De pees is een soort bandje dat de spieren met een bot verbindt. Wanneer deze band overbelast raakt, kunnen er scheurtjes ontstaan waardoor er irritatie ontstaat. In dit geval spreken we over een peesontsteking (tendinopathie). Eigenlijk is er bij een peesontsteking geen sprake van een ontsteking maar van een irritatie. Een peesontsteking is dus een beschadiging van de pees waarbij diverse klachten bij komen kijken.
Oorzaken van een peesontsteking
Een peesontsteking kan meerdere oorzaken hebben. Je kunt dit bijvoorbeeld krijgen door te vaak eenzelfde beweging te herhalen of door de pees te veel te belasten. Ook zie je vaak een peesontsteking ontstaan wanneer er te snel opgebouwd wordt met oefeningen, waardoor het lichaam te weinig tijd krijgt om zich aan te passen aan de extra belasting, welke dus overbelast. Hoe een peesontsteking ontstaat verschilt per persoon, maar wat ze gemeen hebben is dat er microscopisch kleine scheurtjes in de spier ontstaan. Pezen zijn slechter doorbloed dan bijvoorbeeld een spier, wat als gevolg heeft dat de kleine scheurtjes door het lichaam herstellen met een soort littekenweefsel. Dit littekenweefsel is van nature zwakker. Omdat we toch blijven bewegen, ontstaan er nieuwe scheurtjes in dit zwakkere weefsel waardoor de klacht verergert. Vaak is de pijn voelbaar op de plek waar de pees aan het bot vastzit, of daar waar de pees aanhecht aan de spier.
Herkennen van een peesontsteking
De meest voorkomende klachten die gepaard gaan met een geïrriteerde pees zijn pijn en irritatie. Hoe de peesontsteking aanvoelt verschilt per persoon. Bij de een is de plek rood en gezwollen, bij de ander voelt het stijf. In het begin voel je alleen pijn als je je hebt ingespannen, later tijdens de inspanning en op een gegeven moment zelfs in rust. Een peesontsteking komt vaak voor in de schouder, knie, heup of pols. Bekende voorbeelden zijn een tenniselleboog en de ‘Jumpers Knee’. Ook komen mensen met grote regelmaat langs met achillespeesklachten of een schouder die pijn doet vanwege een peesontsteking.
Wanneer er twijfel bestaat of iets een peesontsteking is, kan er bij Actifytaal gebruikt worden gemaakt van echografie. Hierop zie je namelijk op de plek van de irritatie de zwelling, waardoor je zeker weet wat het behandel beleid moet worden.
Wat kan ik zelf doen?
Het belangrijkste is dat je het niet onderschat. Als je de irritatie negeert, zorgt dat voor steeds meer klachten. Rusten werkt niet, juist in beweging blijven is namelijk van belang maar dan wel een tandje lager dan je gewend bent. Als je het gevoel hebt dat je moeite hebt met lopen en moet hinken, dan is het een waarschuwing van je lichaam die je zeker niet moet negeren! Aangepaste manieren van bewegen op basis van pijn is prima voor eventjes. Maar wanneer dit langer duurt dan een paar dagen, is onze ervaring dat het handig is hier naar te laten kijken. Normaal belasten is gunstig voor een verbetering en herstel van de irritatie aan de pees.
Fysiotherapie bij een peesontsteking bij Actifytaal
Bij een tendinopathie moet je extra alert zijn en de pijn nooit onderschatten. Wat wij van jou vragen is dat je blijft bewegen maar let op dat je daarbij niet overbelast. Het is lastig om de juiste balans te vinden, gelukkig kunnen wij jou hierbij helpen. Afhankelijk van hoe ver de klacht is gevorderd, stellen wij samen met jou een behandelplan op. Deze therapie kan uit verschillende onderdelen bestaan:
- oefeningen
- massage
- medical taping
- manuele therapie
- dry needling
Daarnaast adviseren wij jou waardoor de kans op een tendinopathie te verkleint en zelfs te voorkomen valt.