Gewrichtspijn is een veelvoorkomend probleem dat kan voortkomen uit overbelasting, veroudering, slijtage of aandoeningen zoals artritis en reuma. Klachten treden vaak op in knieën en rugwervels en kunnen aanzienlijke beperkingen veroorzaken. Bij fysiotherapie Actifytaal Utrecht helpen we je deze klachten te verlichten met op maat gemaakte behandelingen.
Wat zijn de oorzaken ?
Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen, bekijken we samen met jou hoe en wanneer de pijn begon en wanneer je er het meeste last van hebt. Veel voorkomende oorzaken zijn:
- Overbelasting van de gewrichten
- Artrose
- Ontstekingen
Wat is een gewricht?
Een gewricht is de verbinding tussen twee botten die beweging mogelijk maakt. Gewrichten komen voor in verschillende vormen, zoals:
- Scharniergewricht: Beweegt in één richting (bijv. knieën).
- Rolgewricht: Laat botten over elkaar heen rollen (bijv. onderarm).
- Zadelgewricht: Zorgt voor beweging in twee richtingen (bijv. duim).
Behandeling bij Actifytaal voor gewrichtspijn
Onze therapeuten helpen je om de exacte oorzaak van jouw gewrichtspijn te vinden en stellen een persoonlijk behandelplan op. Bij de eerste intake, die 50 minuten duurt, brengen we twee behandelingen in rekening om je klachten grondig in kaart te brengen.
Wat is gewrichtspijn precies?
Samen met de therapeut ga jij de oorzaak van de gewrichtsklachten vaststellen. Om vast te stellen welke behandeling het beste voor jou werkt, zal er een grondige intake* plaatsvinden. Op deze manier weten wij precies welke behandeling het beste aansluit bij jouw klachten.
*Let op: wanneer je voor het eerst bij ons in de praktijk komt duurt een intake 50 minuten. Hiervoor brengen wij 2 behandeling in rekening. Op deze manier hebben wij alle tijd jouw blessure goed in kaart te brengen, zodat we onderaan de streep minder behandelingen nodig hebben om jou ‘back on track’ te krijgen!
Gewrichtspijn kan verschillende oorzaken hebben, waaronder overbelasting, ontstekingen (zoals artritis of bursitis), slijtage van het kraakbeen (artrose) en soms systemische aandoeningen zoals reuma. Een grondige intake bij de fysiotherapeut helpt om te bepalen welke specifieke oorzaak bij jou speelt. Vaak speelt ook de houding of herhalende bewegingen een rol. Neem contact met ons op om jouw gewrichtspijn aan te pakken.
Fysiotherapie richt zich op het versterken van spieren rond het gewricht, verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verlagen van ontstekingen door gerichte oefeningen en manuele therapie. Afhankelijk van je situatie kan er ook gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen zoals tape of braces om het gewricht te ondersteunen en pijn te verminderen.
Hoe snel je verbetering ziet, hangt af van de oorzaak van de gewrichtspijn en de ernst ervan. Bij milde overbelasting kan je binnen een paar sessies al verlichting voelen, terwijl chronische aandoeningen zoals artrose langere en regelmatigere behandelingen vereisen. Vaak merk je echter binnen 3 tot 6 sessies vooruitgang, met geleidelijke verbetering in pijn en mobiliteit. Het volgen van de adviezen en thuisoefeningen is cruciaal voor een goed resultaat.
Dit hangt af van de oorzaak. Bij acute blessures kan volledig herstel mogelijk zijn, terwijl bij chronische aandoeningen zoals artrose of reuma de focus ligt op pijnvermindering en het verbeteren van mobiliteit, eerder dan volledige genezing. Wel kunnen fysiotherapeutische behandelingen ervoor zorgen dat de pijn beter beheersbaar is en je levenskwaliteit verbetert.