De herfst- en wintermaanden zijn voor veel mensen een periode waarin ze zich vaker moe en futloos voelen. De dagen zijn korter, het weer is grauw en het liefst kruip je onder een dekentje op de bank. Herkenbaar? Je bent niet de enige! Maar waar komt die vermoeidheid vandaan en wat kun je eraan doen? In deze blog duiken we in de oorzaken van wintermoeheid en ontdek je hoe fysiotherapie kan helpen om weer energie te krijgen!
Oorzaken van herfst- en wintermoeheid
Herfst- en wintermoeheid komt vaker voor dan je denkt en kan je energie- en productiviteitsniveau flink beïnvloeden. Dit fenomeen wordt vaak veroorzaakt door de seizoensgebonden veranderingen die invloed hebben op zowel ons lichaam als onze geest. Naarmate de dagen korter worden en de temperatuur daalt, kunnen verschillende factoren bijdragen aan een gevoel van vermoeidheid en een gebrek aan motivatie. Veel mensen ervaren in deze periode een dip in hun stemming en energieniveau, wat kan leiden tot een verminderd welzijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van herfst- en wintermoeheid:
1. Minder daglicht
Richting de winter worden de dagen korter en krijgen we minder zonlicht. Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D en een tekort daaraan kan leiden tot vermoeidheid en een lagere weerstand. Bovendien beïnvloedt daglicht onze biologische klok, die onze energie- en slaapcyclus reguleert. Minder zonlicht kan er daarom voor zorgen dat je je slaperig en minder energiek voelt.
2. Verandering in het slaappatroon
Door het gebrek aan daglicht wordt ook de aanmaak van melatonine verstoord, het hormoon dat ons slaap-waakritme bepaalt. Je lichaam kan hierdoor het signaal krijgen om langer te slapen, wat vaak resulteert in vermoeidheid overdag. Combineer dat met de koude ochtenden waarin je bed extra lekker ligt en je hebt de perfecte mix voor wintermoeheid.
3. Minder beweging
In de winter ligt de drempel om naar buiten te gaan en te bewegen vaak hoger. Het is koud, nat en vaak onaantrekkelijk om een rondje te lopen of te sporten. Minder beweging kan juist een negatief effect hebben op je energieniveau. Het lichaam heeft beweging nodig om energie te produceren en spieren actief te houden.
4. Winterdip
Sommige mensen hebben last van een ‘winterdip’ of zelfs een winterdepressie (ook wel Seasonal Affective Disorder genoemd). Dit kan zich uiten in vermoeidheid, neerslachtigheid en een gebrek aan motivatie. Dit komt door de combinatie van weinig licht, kou en een verstoord ritme.
Wat kun je doen tegen herfst- en wintermoeheid?
De vraag is natuurlijk: Hoe kom je van die vermoeidheid af? Gelukkig zijn er verschillende manieren om je energieniveau weer op peil te krijgen.
1. Zorg voor voldoende daglicht
Probeer elke dag een moment te vinden om naar buiten te gaan, ook al is het bewolkt. Zelfs een korte wandeling kan helpen om je biologische klok te resetten en de aanmaak van vitamine D te stimuleren.
2. Blijf in beweging
Ook al is het verleidelijk om binnen te blijven, probeer regelmatig te bewegen. Sporten verhoogt je energieniveau, verbetert je stemming en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Zoek iets dat je leuk vindt: van yoga tot een stevige wandeling of fietsen.
3. Eet gezond en gevarieerd
Zorg ervoor dat je voeding voldoende vitamines en mineralen bevat om je energieniveau te ondersteunen. Denk aan voeding rijk aan vitamine D, zoals vette vis of eieren en aan ijzer en magnesium, die belangrijk zijn voor je energiestofwisseling.
4. Vermijd teveel cafeïne
Het lijkt misschien een goed idee om meer koffie of energiedrankjes te drinken, maar dat kan op de lange termijn juist averechts werken. Cafeïne kan je slaap verstoren en je uiteindelijk vermoeider maken.
Hoe kan fysiotherapie helpen bij herfst- en wintermoeheid?
Als je merkt dat je ondanks alle bovenstaande tips last blijft houden van vermoeidheid en weinig energie, kan fysiotherapie een waardevolle toevoeging zijn. Veel mensen weten niet dat fysiotherapie niet alleen gericht is op het verhelpen van lichamelijke klachten, maar ook kan helpen bij het herstellen van je energiebalans. Zo gaan we tijdens de behandelingen bijvoorbeeld aan de slag met bewegingstherapie, ademhalingsoefeningen, manuele therapie of geven we je advies.
Zeg vaarwel tegen herfst- en wintermoeheid!
Het is heel normaal dat je in de winter wat minder energie hebt, maar dat betekent niet dat je het moet accepteren. Met de juiste aanpak, van voldoende beweging en daglicht tot gerichte fysiotherapie, kun je die vermoeidheid aanpakken en je weer energiek voelen.
Wil je weten hoe fysiotherapie jou kan helpen om je energie terug te krijgen? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies of maak direct een afspraak met een van onze fysiotherapeuten!