Heb je last van je nek of (onder)rug en heb je hierbij scherpe pijn en tintelingen in omliggende lichaamsdelen? Dan kan het zijn dat je last hebt van een hernia. De aandoening wordt ook wel aangeduid als hernia nuclei pulposi (HNP).
Wat is een hernia?
Een hernia kan optreden in de (onder)rug en nek. De nek en rug zijn opgebouwd uit een aaneenschakeling van wervels. Deze wervels beschermen onder andere de zenuwuiteinden. Hiertussen bevinden zich flexibele tussenwervenschijven met een zachte kern. Beschadigt de tussenwervelschijf door een ongeluk, onder- of overbelasting? Dan kunnen zenuwen bekneld raken door een uitstulping van de zachte kern.
Wat zijn de ervaringen bij Actifytaal Fysiotherapie in Utrecht?
Ik kan fysio-pilates bij Actifytaal iedereen aanraden
“ Ik vond het heel fijn om in groepsverband de pilates-lessen te volgen in plaats van individueel. Het zijn als het ware je lotgenoten en dat geeft veel sociale steun. Dat maakt het een stuk makkelijker om de oefeningen op te pakken, ongeacht of ik mijn huiswerk oefeningen wel of niet had gedaan. De motivatie om naar de lessen toe te gaan is door het groepsverband ook een stuk groter. Ik kan fysio-pilates bij Actifytaal iedereen aanraden. Het is gewoon leuk en je krijgt iedereen van de week daarvoor weer te zien.
Ik zou zeggen tegen elke man die weerstand ervaart bij Pilates: Ga daar lekker doorheen. Ga het gewoon doen. In groepsverband, gezamenlijk werken aan verbetering van je lijf was voor mij in ieder geval veel fijner dan individueel thuis de oefeningen te doen.”
– Jeroen, 44 jaar en patiënt bij Actifytaal
Wat is een hernia precies?
Herniaklachten in de (lage) rug komen het meest voor. De pijnklachten beginnen in de rug en de uitstralende pijn is merkbaar richting de benen. Andere merkbare symptomen zijn krachtverlies en tintelingen in één of beide benen. Ook kan er pijn in de bil optreden. HNP staat voor hoesten, niezen en persen. Als dit klachten geeft met uitstraling als gevolg, dien je alert te zijn op een hernia.
Het Piriformis syndroom wordt vaak aangezien voor een hernia. De diepe bilspier beknelt bij spierspanning de zenuw die vanaf de rug, langs deze spier, naar de benen loopt. Met vergelijkbare herniasymptomen als gevolg. Een specialist kan je hier (na onderzoek) uitsluitsel over geven.
De nekhernia wordt door specialisten ook wel cervicale radiculopathie genoemd. Bij een nekhernia treden er vooral pijnklachten en tintelingen op in de nek, schouders, armen en handen.
Bij een hernia kan er sprake zijn van een plotselinge beweging in de romp, (aangeboren) zwakte van het discusweefsel, lichamelijk zwaar werk of een slechte spierconditie. Een slechte spierconditie kan komen door een gebrek aan beweging. Een chronische hernia kan ontstaan door een verouderingsproces in het lichaam, waardoor de tussenwervelschijf stevigheid en vitaliteit verliest. De bindweefselring kan hierdoor inscheuren, waardoor er een uitpuiling plaatsvindt.
Gedoseerde en gecontroleerde bewegingen kunnen helpen om de spieren rond de wervel te versterken. Vaak wordt hiervoor bewegingstherapie onder begeleiding geadviseerd. Een huisarts schrijft daarnaast vaak pijnstillers voor om beweging te vergemakkelijken. Wat je vooral niet moet doen met een hernia? Stilzitten, plotselinge bewegingen maken of zware dingen tillen.
Een fysiotherapeut kan met goed onderzoek vaststellen of je daadwerkelijk een hernia hebt. Een gecontroleerd bewegingsprogramma op maat versterkt de spieren in je romp. Zo blijf je in beweging op de minst pijnlijke manier en verbeteren we tegelijkertijd je houding. Bij Actifytaal hebben we hiervoor een gedegen plan van aanpak. We beginnen bij de basis: een goede aansturing van je lichaam. Dit doen we onder andere met echografie. De beelden van een echo geven je direct een beeld over hoe je lijf rondom de hernia beweegt. Aan de hand daarvan vindt de opbouw plaats in de vorm van training van mobiliteit, kracht en uithoudingsvermogen.
Pas wanneer fysiotherapie niet werkt, is een operatie nodig om de beschadigde tussenwervel te verwijderen. Daarna is rust belangrijk. Alleen specifieke bewegingen mag je in alle rust maken. Na de operatie staan onze fysiotherapeuten weer voor je klaar om je rug of nek met rustige en bedachtzame oefeningen weer belastbaar te maken. Beweging is immers gunstig voor je herstel!