Hielspoor wordt ook wel eens joggershiel of tennishiel genoemd. Het is een irritatie of ontsteking aan het hielbot onder de voet. Dit komt omdat de peesplaat onder de voet, die van de tenen naar de hiel loopt, gedurende de dag continue op rek staat. Dit kan zijn wanneer je langdurig staat voor je werk. De aanhechting van peesplaat en hielbot komt dan onder grote druk te staan, waardoor er verkalking in het hielbot optreedt. Dit wordt als bescherming van het hielbeen gezien, maar kan een stekende pijn tot gevolg hebben. Vooral wanneer je vanuit rust je voeten belast. Een rondje joggen kan bijvoorbeeld als zeer problematisch worden ervaren. Bij fysiotherapie Actifytaal in Utrecht ben je aan het juiste adres! Onze gespecialiseerde therapeuten staan voor jou klaar.
Wat is hielspoor?
Hielspoor wordt ook wel eens joggershiel of tennishiel genoemd. Het is een irritatie of ontsteking aan het hielbot onder de voet. Dit komt omdat de peesplaat onder de voet, die van de tenen naar de hiel loopt, gedurende de dag continue op rek staat. Dit kan zijn wanneer je langdurig staat voor je werk. De aanhechting van peesplaat en hielbot komt dan onder grote druk te staan, waardoor er verkalking in het hielbot optreedt. Dit wordt als bescherming van het hielbeen gezien, maar kan een stekende pijn tot gevolg hebben. Vooral wanneer je vanuit rust je voeten belast. Een rondje joggen kan bijvoorbeeld als zeer problematisch worden ervaren.
Wat zijn de ervaringen bij behandeling van pijn in de hiel?
“Bij Actifytaal kon ik direct terecht toen ik last kreeg van hielspoor. Na twee behandelingen binnen een week voelde ik al bijna geen pijn meer. Vervolgens ben ik binnen de praktijk doorverwezen naar de podotherapeut, waardoor mijn looppatroon na de behandeling direct verbeterde. Binnenkort krijg ik een behandeling ter preventie van nieuwe klachten. Ik heb er alle vertrouwen in. De mensen in de praktijk zijn duidelijk specialisten, super klantvriendelijk en bieden voor iedereen een advies/behandeling op maat. Bovendien wordt er ook nog rekening gehouden met de vergoeding van de verzekeraar. Ik ben zeer tevreden!”
Wat is hielspoor precies?
Fasciitis plantaris en hielspoor worden vaak door elkaar gehaald. Dit komt omdat ze dezelfde stekende pijn aan de onderkant van de voet als gevolg hebben. Bij fasciitis plantaris is er sprake van een ontsteking van de peesplaat. Door hielspoor treedt er verkalking op aan het hielbeen als gevolg van overbelasting. Bij Actifytaal gebruiken we echografie om de juiste diagnose te stellen welke de pijn aan de voetzool veroorzaakt. Zo weten we zeker dat we de juiste diagnose stellen voor een effectief behandelplan.
De oorzaak van hielspoor is vaak niet gemakkelijk te achterhalen. Voor de één is het een kwestie van langdurige belasting, voor de ander een ongelukje, zoals op een puntig voorwerp te gaan staan, zoals het welbekende gekleurde bouwblokje.
De volgende situaties zijn vaak de oorzaak van hielspoor:
- Overbelasting door werkgerelateerde houding, toename in gewicht of sport (veel staan
- Zwangerschap of veel sporten met grote impact op het voetbed)
- Stijve kuitspieren
- Slecht voetbed/demping in schoeisel
- Voetafwijkingen (platte of juist holle voeten)
- Beschadiging van het hielbeen door een ongeval
- Hielkussen atrofie (het voetvetweefsel onder de hak verdwijnt als we ouder worden,
daardoor hebben we minder demping)
Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt hielspoor voor een stekende pijn aan de onderkant van de hak. Soms straalt de pijn uit naar de zijkanten van de hiel. De pijn kan vooral merkbaar zijn als je ’s ochtends uit bed stapt of na een lange werkdag achter je bureau vandaan komt. Dit komt omdat de peesplaat dan verstijfd is en extra druk levert op de aanhechting van het hielbeen. De volgende symptomen kunnen wijzen op hielspoor:
- Pijn bij langdurig staan
- Pijn tijdens het lopen
- Mogelijk is het hielkussen verdikt
- Pijn aan de voetzool bij stress (gespannen peesplaat)
- Pijn bij autorijden (door een onnatuurlijke voetstand op het gaspedaal)
- Een puntje op het bot bij je hiel (zichtbaar op röntgenfoto’s of echografie)
Naarmate je meer beweegt, wordt de pijn vaak minder. Daarom stellen veel mensen een behandeling bij een fysiotherapeut te lang uit. Het is dus verstandig om te testen of je hielspoor hebt als je denkt hier last van te hebben. Test dus eens bij jezelf of je last hebt van een gespannen peesplaat als je je voeten strekt. Of als je pijn hebt aan je voetzolen en/of hiel bij lang lopen en staan en of je last hebt van je hielbot bij hurken of autorijden. Twijfel je over je klachten? Bel ons gerust even op.
Actifytaal wil altijd zeker weten of dat wat het lijkt ook daadwerkelijk is. Hiervoor hebben wij echografie in de praktijk, waardoor wij op de plek van de pijn kunnen kijken of er een kalkvorming aanwezig is. Afhankelijk van aanvullend onderzoek gaan we op zoek naar de factoren die een rol kunnen spelen in het onderhouden van het probleem. Oftewel, wij willen graag de vicieuze cirkel doorbreken. Dit doen wij met stretchen, mobilisaties en specifieke oefeningen maken wij een herstelplan op maat. De oefeningen variëren, afhankelijk van de soort klacht en bijkomende spierspanningen in de voet of het onderbeen. Ook kunnen wij medical tape gebruiken voor ondersteuning in het herstel. Ook geven wij juist advies over een zooltje, welke de druk in de peesplaat kan verminderen. Bij specifieke voetafwijkingen, werken wij graag samen met een podotherapeutische specialist.