Liesblessure
Wat is een liesblessure?
Bij een liesblessure ervaar je pijn rondom de liesregio. Concreet is dit het gebied waar het bovenbeen en de onderbuik samenkomen. Vaak is een liesblessure een ontsteking die wordt veroorzaakt door overbelasting. Daarnaast kan deze blessure in alle spieren en pezen rondom de lies voorkomen. Kortom, een liesblessure kan erg vervelend zijn en daarom is het belangrijk om tijdig de juiste behandeling te zoeken.
Oorzaken van een liesblessure
Liesblessures zijn veelvoorkomende blessures bij sporters, zoals bij voetballers, hockeyers en hardlopers. Dit komt doordat langdurige overbelasting van de spieren een belangrijke oorzaak is, maar een liesblessure kan ook ineens ontstaan door een liesbreuk of spierscheur. Bovendien kan een liesblessure veroorzaakt worden door een probleem met het heupgewricht, zoals een heupimpingement of een labrumscheur. Hierdoor kunnen verschillende factoren bijdragen aan het ontstaan van liesblessures, waardoor het essentieel is om de precieze oorzaak te achterhalen voor een effectieve behandeling.
Hoe behandelen wij?
De behandeling van een liesblessure wordt aangepast op je behoefte en doel. Allereerst wordt gekeken naar wat de oorzaak is van jouw blessure en wat je graag wilt bereiken tijdens het herstel. Om ervoor te zorgen dat je je doel behaalt, bieden wij verschillende specialismen binnen onze praktijk. Afhankelijk van de ernst van de blessure, kunnen wij fysiotherapie, sportfysiotherapie of manuele therapie aanbieden. Daarbij werken we samen aan het versterken, mobiliseren en conditioneren van de spieren rondom de lies, zodat je weer de volledige bewegingsvrijheid hebt.
Veelgestelde vragen over een liesblessure
Het herstellen van een blessure aan de lies is afhankelijk van de ernst van de blessure. De herstelperiode zit gemiddeld tussen de 6 – 12 weken. Ieder lichaam is anders en het herstel zal dus ook verschillen per persoon. Natuurlijk streven we naar een volledig herstel.
Voor sporters zijn er een aantal manieren om liesblessures te voorkomen. Een goede warming-up is essentieel. Probeer de spieren rondom je liesregio goed op te rekken. Ben je regelmatig op het sportveld te vinden? Zorg dan ook voor goede schoenen met goede grip. Het trainen van de (schuine) buikspieren is voor iedereen goed om liesblessures te voorkomen.
Als je aanhoudende pijn hebt rondom de liesregio en het niet verbetert met rust of ijs, raden we je aan om een afspraak te maken bij onze praktijk. Heb je moeite met lopen, ook dan is het raadzaam om contact met ons op te nemen.
Jazeker! Fysiotherapie zorgt voor het juiste herstel van spieren rondom de lies. Bovendien, met de juiste behandelvormen streven we naar een volledig herstel. Daarnaast is het belangrijk om deze blessure te voorkomen in de toekomst. Daarom, met fysiotherapie zorgen we ook voor preventie van deze blessure. Op deze manier helpen we niet alleen bij het genezen van de huidige blessure, maar ook bij het voorkomen van toekomstige problemen.
Door regelmatig oefeningen te doen, zorg je ervoor dat de spieren rondom de lies worden versterkt, geconditioneerd en gemobiliseerd. Daarbij is het trainen van de schuine buikspieren ook een manier om een toekomstige liesblessure te voorkomen. Heb je begeleiding nodig voor oefeningen bij een blessure aan de lies? Dan kun je jezelf ook aanmelden voor personal training binnen onze praktijk.