Kan je jouw hoofd minder goed bewegen door stijfheid of nekpijn? Nekklachten zijn erg vervelend en hinderen je dagelijkse bezigheden. Er zijn veel oorzaken mogelijk voor nekklachten. Of het nu plotseling ontstaan is door een ongeluk of meer geleidelijk, bijvoorbeeld door overbelasting.
Hoe ontstaan nekklachten?
Spanningen, overbelasting, vallen, stoten kunnen allemaal oorzaken zijn van nekpijn. Bijna iedereen heeft wel eens nekpijn. Je hebt bijvoorbeeld je nek verrekt of door stress zijn je spieren stijf en gespannen. Helaas is het vaak niet duidelijk wat de klachten precies veroorzaakt. Je staat op uit bed met klachten aan je nek en gaat er al snel vanuit dat je verkeerd hebt gelegen.
Wat zijn de ervaringen bij Actifytaal Fysiotherapie in Utrecht?
“Bij Actifytaal kon ik direct terecht toen ik flink door mijn rug was gegaan. Na twee behandelingen binnen een week was ik al bijna pijnvrij. Daarna ben ik binnen de praktijk doorgestuurd naar de manueel therapeut, waardoor mijn mobiliteit gelijk na behandeling stukken beter werd.
Binnenkort krijg ik een behandeling voor de preventie van rugpijn. Ik heb er alle vertrouwen in. De mensen in de praktijk zijn duidelijk specialisten. Ze zijn super klantvriendelijk en maken voor iedereen een advies/behandeling op maat. Daarnaast wordt er ook nog rekening gehouden met de vergoeding van de verzekeraar. Ik ben heel tevreden!”
Wat is nekpijn precies?
Tips
Blijven bewegen kan stijfheid en pijn verlichten. Dit kan wat ongemakkelijk aanvoelen, daarom is het ook van belang goed te blijven voelen wat voor jou werkt. Zeker wanneer je nek stijf voelt. Wat kan helpen is om je hoofd voorzichtig van voren naar achter en van je linkerschouder naar de rechter te bewegen. Hiermee rek je de spieren in de nek. Lukt dat niet of is het te gevoelig? Gun je nek dan rust. Warmte en paracetamol kunnen de pijn ook verzachten en je helpen in beweging te blijven.
Houdt de nekpijn langer dan twee tot vier weken aan, verergert de pijn of treed er pijn of krachtverlies op in de arm? Dan kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Ontstaat de pijn plotseling en gaat het gepaard met hoofdpijn of koorts? Dan kun je ook het best direct je huisartsenpraktijk bellen.
Verschillende oorzaken voor nekpijn na het slapen
Normaal zijn je lichaamshouding tijdens het slapen of het soort kussen dat je gebruikt niet de zaken waar je teveel aandacht aan wilt besteden. Maar wist je dat zowel je slaaphouding als je kussen een oorzaak kunnen zijn van een stijve of pijnlijke nek? Bovendien kunnen deze factoren ook een rol spelen in rugpijn en andere soorten pijn. Dit betekent dat deze onderwerpen wel degelijk je aandacht vereisen! Gelukkig zijn veel van deze factoren te beheersen, wat betekent dat je door enkele wijzigingen aan te brengen je nekpijn en ook andere soorten pijn kunt verlichten.
Slapen op de buik veroorzaakt nekpijn na het slapen
Iedereen heeft een favoriete slaaphouding. Slaap je lekkerder op je rug of juist op je buik? Als je een buikslaper bent, doe je je nek geen plezier. Dit komt omdat je nek dan hoogstwaarschijnlijk een kwartslag is gedraaid. Dit kan je nekspieren belasten, waardoor ze ‘s ochtends pijnlijk en stijf aanvoelen. Daarnaast kan slapen op je buik ook je rug belasten, omdat je rug niet profiteert van de comfort van je matras. Bovendien kan je buik(je) hierdoor in het matras zakken, wat druk oefent op je wervelkolom en rugspieren. Wat je het beste kunt doen, is op je rug of zij slapen. Het kan door gewenning lang duren voordat je in slaap komt, maar uiteindelijk vermindert dit de kans op nekklachten.
Nekpijn na het slapen door een verkeerd hoofdkussen
Je hoofd en nek brengen elke nacht vele uren op je kussen door. Dit is dan ook een belangrijke reden om te kiezen voor een goed hoofdkussen. Een goed hoofdkussen kan de sleutel zijn tot een gezonde, pijnvrije nek. Een kussen dat je hoofd en nek niet goed ondersteunt, kan spanning in je nekspieren veroorzaken en nekpijn veroorzaken. Ons advies is om één stevig kussen te gebruiken. Te zachte kussens laten het hoofd zakken, terwijl te harde vullingen of meerdere kussen je nek te ver de andere kant op laten buigen. Het is dus zeker de moeite waard om je goed te laten informeren welk hoofdkussen voor jou het beste is.
Je matras draagt bij aan de nekklachten
Wij hebben naast bovenstaande tips ook nog twee andere tips voor jou:
-
Leg je telefoon op tijd weg
Geloof het of niet, maar je telefoon kan je slaap belemmeren en nekpijn veroorzaken. Veel mensen buigen hun hoofd om naar de telefoon te kijken. Hierdoor wordt er veel druk uitgeoefend op de wervelkolom, wat ervoor zorgt dat je nekklachten kunt krijgen.
-
Strek je nek voordat je naar bed gaat
Door je nek te strekken, worden strakke spieren losgemaakt en kan de pijn helpen verlichten. Een goede rek oefening is, zitten op een stoel. Je linker hand houdt de onderkant van de stoel beet. Met je rechterhand trek je rustig, je hoofd naar rechts toe. Hierdoor krijgen de spieren aan je linkerkant van de nek een trekspanning. Houdt dit 20 seconden aan, en laat rustig weer los. Wissel dit af, 3x achtereen, waarbij je links en rechts kan afwisselen.
Oorzaak
Wanneer het kraakbeen in de nek verslijt, kan het chronische pijn in de nek tot gevolg hebben.
Behandeling
Heb je last van artrose? Ook bij pijnklachten door artrose helpen we je om je gewrichten stabiel en soepel te houden. Zo kun je verantwoord in beweging blijven.
Is één van je tussenwervelschijven beschadigd en heb je last van een nekhernia? Een bewegingsprogramma afgestemd op jouw situatie kan de spieren rondom deze wervels versterken. Dit helpt om bewegen minder pijnlijk te maken.
Oorzaak
Vooral kinderen en jongvolwassenen hebben last van deze aandoening die ook wel scheefhals of draaihals genoemd wordt. Door stijve spieren en een pijnlijke nek gaat het hoofd scheef staan. Bij torticollis zorgt weefselzwelling aan de buitenkant van de tussenwervelschijf van de nek ervoor dat de nek pijnlijk wordt. De nekspieren spannen aan om de pijn te verminderen, waardoor het hoofd vaak gekanteld wordt. Torticollis kan worden veroorzaakt door het beklemmen van doorbloed weefsel door een verkeerde beweging of langdurig verkeerde houding.
Wat te doen bij torticollis
De klachten voor torticollis verdwijnen meestal vanzelf. Het behandelen van de spierspanning kan de pijn verlichten en zorgen dat er wat meer bewegingsvrijheid ontstaat.
Oorzaak
Een whiplash is een plotseling trauma op de nek omdat het hoofd snel op en neer geslingerd wordt. Hierdoor ondervinden wervels en spieren in de nek veel druk en tractie.
Symptomen
Dit kan verschillende symptomen tot gevolg kan hebben. Zo kan je nek- of hoofdpijn hebben, maar ook geheugenverlies, verminderd gezichtsvermogen, duizeligheid, vermoeidheid of overgevoeligheid voor licht.
Behandeling
Het is belangrijk om te analyseren hoe ernstig het letsel is. Een whiplash komt meestal voor bij trauma. Vaak komt er daarom eerst medische zorg aan te pas in de vorm van EHBO of huisarts. Daarna kan een fysiotherapeut helpen om de pijnklachten te verminderen. Pas na een aantal dagen worden de functies van de nek behandeld. Na een aantal weken wordt de belastbaarheid van de nek voorzichtig weer opgebouwd.
Hoe ontstaat smartphone nekpijn?
Wanneer we op onze smartphone of tablet kijken, buigen we vaak naar voren. Onze houding verandert. We kantelen onze nek met ongeveer 45 graden. Dat staat gelijk aan 22 kilo extra druk op de nekwervels. Hierdoor kunnen pijnlijke nekklachten ontstaan, die vaak beginnen in het nekgebied en zich kunnen uitstrekken tot de schouder, arm en rug. Sinds de opkomst van de smartphone zien we bij Actifytaal fysiotherapie Utrecht steeds meer mensen komen met smartphone nekpijn.
Oefeningen bij smartphone nekpijn
Als je last hebt van klachten, kun je verschillende oefeningen doen die de nek helpen ontspannen. Aan de hand van onderstaande video zie je welke oefeningen jouw nekpijn kunnen verminderen.
- Achterste spieren in de nek rekken: Houd je hoofd recht boven je romp. Trek je kin naar je borst en duw deze vervolgens met je wijs- en middelvinger, nog dichter naar je borst. Je voelt de spieren achterin de nek rekken. Houd dit enkele seconden vast en laat daarna weer los.
- Spieren aan de zijkant van de nek rekken: Leg je linkerhand op je borst en draai je hoofd naar rechts zodat je over je rechterschouder kijkt. Buig je hoofd vervolgens naar achter. Je voelt de spieren links in de nek rekken. Houd dit een paar seconden vast en herhaal deze oefening vervolgens aan de andere kant.
Zo voorkom je smartphone nekpijn
- Als je langere tijd achter elkaar gebruik maakt van je smartphone of tablet, zorg er dan voor dat je regelmatig van houding verandert. Door niet te lang in dezelfde houding te zitten, verminder je de druk op je nek. Hierdoor voorkom je nekpijn.
- Pas niet de houding van je lichaam aan naar je smartphone maar pas de positie van je smartphone aan. Houd de smartphone bijvoorbeeld recht voor je of gebruik een standaard waardoor je tablet rechtop staat. Zo voorkom je dat je je hoofd te ver naar voren buigt.
Bij langdurige nekklachten kun je bij Actifytaal terecht voor fysiotherapie. Samen met de fysiotherapeut ga je aan de slag om je houding te verbeteren.
Wil je meer weten over jouw nekklachten? Wij pakken de oorzaak van jouw pijn aan, niet de symptomen. Maak een afspraak voor een uitgebreide diagnose. De fysiotherapeuten en manueel therapeuten van Actifytaal pakken samen met jou blijvend je klachten aan.
Een fysiotherapeut kan helpen bij nekpijn door de juiste diagnose te stellen. Hierdoor weten we zeker dat we je pijn effectief aanpakken. Twijfel je over wat je nekpijn veroorzaakt heeft, neem contact met ons op voor een eerste afspraak of kom naar het gratis inloopspreekuur om je klachten vrijblijvend te bespreken.