Iedereen ervaart wel eens stress of een bepaalde druk in hun leven. Een deadline die je moet halen of een thuissituatie die niet helemaal lekker loopt. In veel gevallen is dit van korte duur en is het stressniveau al snel weer normaal. Wanneer stress echter langdurig aanhoudt kan dit resulteren in lichamelijke klachten. Een langdurige stressperiode kan daarnaast leiden tot een burn-out en/of angst- en paniekstoornissen. De lichamelijke klachten zijn niet altijd thuis te brengen en worden vaak niet direct gekoppeld aan psychische overbelasting. Het is lastig om een heldere medische diagnose te stellen. Dit kan leiden tot veel onbegrip en frustratie. Dit proces kan ook andersom plaatsvinden waarbij langdurige fysieke klachten uiteindelijk resulteren in psychische klachten. kan jij je hierin vinden? Dan ben je bij psychosomatisch fysiotherapeut Laura Gilhuis aan het juiste adres.
Wat is psychosomatische fysiotherapie?
Stress, spanningsklachten of lichamelijke klachten die niet verklaarbaar zijn en specialisten geen oorzaak voor kunnen vinden? Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, benauwdheid of druk op de borst, hoofdpijn, of overprikkeling. Psychosomatisch fysiotherapeut Laura koppelt lijfelijke klachten aan de psychische situatie. Want soms kan het best verwarrend zijn als je duidelijke klachten aan je lijf hebt, terwijl de oorzaak wellicht wel met wat anders te maken heeft.
Alles in het leven draait om balans. Zo is het ook in het lijf. Wanneer er een disbalans is, gaan er zeker klachten ontstaan. De kunst van een psychosomatisch fysiotherapeut is om de balans te herstellen tussen je lijf en je brein. Allerlei interventies kan de therapeut inzetten om jouw doel te gaan halen. Benieuwd naar psychosomatische fysiotherapie ervaringen van onze klanten? De vind je terug tussen onze klantervaringen.
De psychosomatisch fysiotherapeut werkt graag samen met de fysiotherapeut of manueel therapeut van Actifytaal. Maar ook de samenwerkingspartners binnen Het MediZijn worden soms ingezet om jouw te begeleiden naar precies dat wat je nodig hebt. Tevens zijn de lijnen kort met de psycholoog of huisarts. Alles wat nodig is om jou weer op de rit te krijgen. Benieuwd naar de rest van ons aanbod? Dan kan je contact met ons opnemen
Psychosomatische fysiotherapie ervaringen:
“Ik ben nu al een tijdje in behandeling bij Actifytaal omdat ik een jaar geleden overspannen ben geraakt. Daardoor had ik veel last gehad van vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid, en was ik fysiek tot niet veel meer in staat. Ik wilde fysiek graag weer wat sterker worden en hulp krijgen bij het opbouwen hiervan. Daarvoor ben ik in behandeling gegaan bij Actifytaal
Ik ben heel blij dat ik bij Actifytaal terecht ben gekomen. Alles is hier heel open en vrij, je kan zeggen wat je wilt en er wordt ook echt naar je geluisterd. Soms werd het allemaal een beetje veel, maar dit heb ik op tijd aangegeven. We hebben toen samen gekeken naar wat voor mij passend is en daar zijn we goed uitgekomen. Ik merk dat in het nieuwe centrum van Actifytaal de zorg bekeken wordt vanuit de hele mens. Ze hebben oog voor wie je bent en kijken niet alleen naar je klacht. Ik denk dat de zorg van de toekomst hier ook naartoe zal gaan.”
Veelgestelde vragen over psychosomatische fysiotherapie
- Stressvermindering of betere omgang met stress
- Ontspanning in jouw lijf
- Lichaamsbewustwording
- Ademhaling effectief gebruiken en inzetten als tool
- Gedragsverandering op om een andere manier om te gaan met pijn of beperking
- Grenzen voelen en respecteren
- Bevordering van zelfvertrouwen en positief zelfbeeld
- Andere bewegingsklachten die bij de fysiotherapeut en/of manueel therapeut niet verbeteren
Onze psychosomtaische fysiotherapeut zal de behandeling starten na een uitgebreide intake gevolg door een onderzoek. Aan de hand hiervan wordt er een plan van aanpak gemaakt en besproken zodat er een duidelijk doel wordt nagestreefd.
Technieken die ingezet kunnen worden zijn:
- Ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
- Lichaamswerk om in het lijf te komen
- Bewustwordingsoefeningen
- Inzichtgevende oefeningen
- Bewegingsoefeningen voor stabiliteit en vertrouwen
- Kennisoverdracht bij pijn welke aan blijft houden
- Letterlijk, in beweging komen bij depressiviteit en angst als aanvulling op behandeling van de psycholoog
Verder bestaat een behandelprogramma van een psychosomatisch fysiotherapeut uit het geven van advies, instructie, begeleiding en inzicht hoe functioneel en gezond te zorgen voor jezelf. Bij Actifytaal combineren we de zorg vanuit (psychosomatisch) fysio- en manueel therapie zodat je altijd de juiste therapeut krijgt met de specifieke kennis en kunde die jij op dat moment nodig hebt.
Voor een behandelingstraject start, wordt er een intakelijst gestuurd. Hier vul je gegevens in over je klacht, waarna er in contact met de therapeut een vraaggesprek volgt om de kern van het probleem naar boven te halen. De psychosomatisch fysiotherapeut stelt je dan vragen over je ervaringen en je klachten. Bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer de klacht toeneemt of juist vermindert. Hierop volgt een screening en een lichamelijk onderzoek. Direct na het vraaggesprek en onderzoek volgt de behandeling. In totaal wordt 50 minuten ingepland voor de eerste afspraak. Opvolgende behandelingen duren ongeveer 25 minuten.
Behandelingen bij een psychosomatisch fysiotherapeut worden vergoed wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt. Deze soort van therapie valt namelijk onder fysiotherapie. Je betaalt dan geen eigen risico. Een intake voor psychosomatische fysiotherapie kost €104,- en de opvolgende behandelingen kosten €52,-.
Kijk voor meer informatie op onze tarievenpagina.
Een verwijzing van de huisarts is niet nodig voor psychosomatisch fysiotherapie. Neem hieronder dus gerust contact op voor een afspraak. Vaak kan je al binnen 24 uur terecht.
Ook is het mogelijk om naar het gratis inloopspreekuur te komen. Hier heb je geen afspraak voor nodig.
- Maandag tussen 17:30 uur en 18:30 uur op de locatie Weerdsingel OZ 8 in het pand Het Medizijn
Onze collega kan goed controleren bij wie je het beste een behandeltraject van herstel in kan gaan. Dit zijn de (psychosomatisch) fysiotherapeut, manueel therapeut of een combinatie van beide.