Iedereen heeft wel eens last van pijn in zijn rug. Rugpijn is immers een verzamelnaam voor veel verschillende rugklachten. Een onverwachte beweging maar ook houdingproblemen kunnen hieraan ten grondslag liggen. Doorgaans gaat rugpijn vanzelf over wanneer je rustig blijft bewegen. Een fysiotherapeut verhelpt je klachten echter sneller door de oorzaak van je rugpijn effectief aan te pakken.
Wat zijn de oorzaken van rugpijn?
De rug wordt in het dagelijks leven veel belast. Door je werkhouding, zwaar tillen of spanning kan je pijn ervaren. In sommige gevallen wordt de rug juist onderbelast en treed er spierstijfheid op door het uitblijven van beweging. Hierdoor is de rug voor veel mensen een zwakke plek. Klachten in de onderrug komen echter vaker voor. We leggen het verschil graag uit.
Bekijk nog meer rugaandoeningen
Wat zijn de ervaringen bij Actifytaal Fysiotherapie in Utrecht?
“Tijdens mijn klacht heb ik gelukkig wel mijn dagelijkse activiteiten kunnen voortzetten. Ik had alleen zo’n zeurend pijntje dat niet wegging. Je merkt dan dat er iets niet helemaal lekker zit. Ik heb de zware oefeningen in de sportschool voor zes tot zeven weken lang niet uitgevoerd om mijn rug zo voldoende rust te geven. Ik ben nog wel doorgegaan met bankdrukken en andere oefeningen.
Toen ik bij Hidde aankwam gaf hij aan dat hij eerst mijn spieren wat los ging maken door middel van een massage. Na het losmaken begon hij met kraken. Mijn klacht was meteen over. Ik ben in totaal maar drie keer langsgekomen voor mijn klacht. Ik kan er weer tegenaan!”
– Bert, patiënt lage rugklachten
Wat is (lage) rugpijn precies?
Oorzaken
Pijn in de onderrug heeft vaak te maken met spieren, gewrichten en banden die verzwakt zijn door bijvoorbeeld onder- of overbelasting. Toch verschillen per persoon de oorzaken en specifieke plaatsen waar de rugpijn zich bevindt. De pijn gaat vaak vanzelf over, maar kan ook weer terugkomen.
Manueel therapeut
Wanneer zich andere klachten voordoen, zoals plotseling verlies van spierkracht, is het van belang naar een manueel therapeut te gaan. Deze heeft veel weet van specifieke en complexe klachten.
Raadpleeg een arts
Wanneer je geen controle hebt over je ontlasting, is het zaak om een arts te bezoeken. Deze zal je op zeer korte termijn doorverwijzen naar een neuroloog.
Pijn of stijfheid tussen de schouderbladen, direct onder de nek of ter hoogte van de ribbenkast, kunnen eveneens ontstaan door een langdurig verkeerde werkhouding, stress of een blessure. Ook veel boven het hoofd werken kan leiden tot deze klachten. Deze klachten kunnen uitstralen naar de nek, armen of borst, en gaan vaak gepaard met ademhalingsproblemen of hoofdpijn. Gelukkig zijn hoge rugklachten meestal een kwestie van overbelasting en gaan ze vaak vanzelf over. Echter, als de klachten aanhouden of verergeren, is het zaak om een specialistische fysiotherapeut hiernaar te laten kijken.
Bewegen
Over het algemeen helpt het om te blijven bewegen. Echter, pas hierbij wel op dat je niets forceert, aangezien dit kan leiden tot meer rugproblemen. Probeer bewegingen met heftige impact op spieren en gewrichten te vermijden, zoals hardlopen, squash of teamsporten. Wandelen, zwemmen of lichte yoga kunnen daarentegen wel helpen om je rug soepel te houden. Bovendien kan een fysiotherapeut je helpen met gerichte oefeningen om een stabiele opbouw te bieden en blijvende resultaten te boeken.
Als je stress ervaart en hier niet goed naar luistert, dan reageert je lichaam hier op. Je krijgt dan steeds meer fysieke klachten zoals een verkrampte nek, hoofdpijn of rugpijn. Dit heeft een logische verklaring. Op het moment dat de stress zich fysiek gaat uiten, zorgt dit ervoor dat we onze spieren aanspannen. De spieren die we het meeste aanspannen, zijn de spieren langs onze ruggengraat. Het is de spanning van deze spieren die ervoor zorgt dat we rugpijn hebben.
Vicieuze cirkel
Het grootste probleem van rugpijn door stress is dat het gemakkelijk een vicieuze cirkel kan veroorzaken. Als je gestrest bent, is de kans groter dat je last hebt van pijn. Dit tast weer je humeur aan en maakt je minder actief. Dit heeft niet alleen invloed op je sociale leven, maar ook op je fysieke toestand. Verminderde beweging zorgt er namelijk voor dat je spieren verzwakken en zich meer aanspannen, wat leidt tot meer pijn. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je je zorgen gaat maken, waardoor je nog meer pijn hebt.
Voor je rug is het van belang de weerbaarheid te vergroten en de lichaamshouding te verbeteren. Onze fysiotherapeuten kijken daarom samen met jou naar de oorzaak van de klacht. Hierbij zorgen we, afhankelijk van je klachten, voor een samenwerking tussen de manueel therapeut en de fysio. Daarnaast zetten we echografie in om meer inzicht te creëren in je klacht. Zo zie je precies waar verbetering nodig is. Ook maken we je spieren los en helpen je vervolgens om de spieren en banden te versterken. Zo komen we tot een persoonlijk behandelplan wat echt bij je past en je helpt de rugpijnklachten de baas te blijven. De nare gevolgen van rugpijn, spierspanning, bewegingsbeperking en stijfheid worden direct aangepakt. Hierdoor kom je makkelijker in beweging, waardoor je sneller uit de cirkel van pijn komt.
Heb je hulp nodig van een fysiotherapeut van Actifytaal?
Maak dan een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten.
Elke slaaphouding kan voor lichamelijke klachten zorgen. Onze voorkeurs slaaphouding wordt al vroeg in ons leven bepaald en kan daarom moeilijk worden afgeleerd. .Wij kennen drie verschillende slaaphoudingen. De meest voorkomende houding is op de zij. Daarna volgt de rug en vervolgens de buik. Niet elke slaaphouding is even goed en kan voor lichamelijke klachten zorgen.
Slaap je op je zij?
Ongeveer 75% van de mensen ligt op de zij. Heb je last van (lage) rugklachten, stress of slaapapneu? Dan kan het verstandiger zijn om op je zij te slapen. Dit zal een stuk comfortabeler voelen. Daarnaast werkt het nachtelijke reinigingsproces in je hersens ook nog eens een stuk beter! Wil je tijdens het slapen jouw onderrug ontlasten? Probeer dan een kussen tussen je benen te plaatsen, zodat je heupen in een rechte lijn van elkaar liggen.
Slaap je op je rug?
Mensen die op hun rug slapen hebben meer kans op lage rugklachten. Probeer in dat geval een kussen onder je knieën te leggen. Door je knieën lichtjes te verhogen, voorkom je belasting van de lage rug en houd je de natuurlijke vorming van je ruggengraat aan. Merk je toch dat je steeds op je rug wakker wordt? Leer dan jezelf een andere slaaphouding aan.
Slaap je op je buik?
Dan is het sowieso aan te raden om van slaaphouding te wisselen. Heb je rugklachten? Dan kan deze houding voor verergering van rugklachten zorgen. Deze houding is namelijk het meest belastend voor je lichaam. De kans op nek- en rugklachten wordt door deze slaaphouding enorm vergroot. Buikslapers zijn tijdens het slapen geneigd vaker heen en weer te bewegen. Het hoofd draait daarbij deels of volledig naar de zijkant. Dat is erg belastend voor de nek. Naast rug- en nekklachten kan dit ook leiden tot zware hoofdpijnklachten.
Hoe voorkom je rugklachten per slaaphouding?
Om deze klachten te voorkomen is het belangrijk om gedurende de dag genoeg te bewegen, van houding te wisselen en om op een gezond gewicht te blijven. Daarnaast kan het juiste matras of kussen een wereld van verschil maken wanneer het aankomt op rug- en nekklachten. Verander daarnaast van slaaphouding om te zien of je pijn weggaat.
Rugklachten bij een te zacht matras
Gebruik je een te zacht matras? Dan kan het zijn dat je lichaam diep in het matras weg zal zakken. Hierdoor krijgt de wervelkolom geen ondersteuning meer en kunnen je spieren zich niet voldoende ontspannen.
Rugklachten bij een te hard matras
Is het matras te hard? Dan kan je lichaam helemaal niet wegzakken. De schouders en heupen blijven hierdoor bovenop het matras liggen en je wervelkolom wordt naar boven gebogen. Zo krijgen de rugspieren niet de nodige ontspanning.
Tips om nekklachten na het slapen te voorkomen
Er zijn twee slaaphoudingen die een lagere kans op nekklachten hebben: op je zij en op je rug. Slaap je op je rug? Kies dan voor een kussen dat de natuurlijke curve van je nek ondersteunt met een plat kant dat jouw hoofd opvangt.
- Probeer een kussen met veren te gebruiken. Het kussen vormt zich automatisch tot de vorm van je nek. Een kussen met veren dient wel jaarlijks vervangen te worden.
- Je kunt er ook voor kiezen om een kussen met memory foam te gebruiken. Dit is een speciaal kussen dat de vorm van je hoofd en nek onthoudt.
- Probeer een stijf en hoog kussen te vermijden dat de nek tijdens het slapen omhoog houdt. Zo vermijd je een stijve nek en pijn in de ochtend.
- Slaap je op je zij? Dan kan je je ruggengraat recht houden door een kussen te gebruiken dat hoger is onder je nek dan onder je hoofd.
Door de rug gaan, wanneer gebeurt het?
Bij veel gevallen waarbij iemand door zijn/haar rug is gegaan was dat tijdens het snel (en onoplettend) tillen van een soms verkeerd ingeschat gewicht van het object. Wanneer je haast hebt of een te zwaar item alleen moet tillen kan de pijn in de rug “schieten”. Wanneer je tijdens het sporten het gewicht of de moeilijkheidsgraad van de oefeningen opbouwt komt het nog wel eens voor dat de uitvoering van de oefeningen hierop achteruitgaat. Ook dit kan ervoor zorgen dat de pijn er ineens in “schiet”.
Tegenwoordig werken veel mensen door COVID thuis en dit zorgt ook voor veel rugklachten. Niet alleen acute klachten, maar ook langdurige klachten komen nu veel voor. Door het lang zitten in bijvoorbeeld een keukenstoel of een stoel die niet is afgesteld op je bureau kan je lichaam verkrampt raken. Wanneer je daarna ineens opstaat en snel wilt bewegen kan je ook door de rug gaan.
Wat gebeurt er precies bij het door de rug gaan?
Als je door de rug gaat is er vaak sprake van een acute verkramping van vaak de grote spieren die aan blijft houden. Dit kan je vergelijken met een kramp in de kuit na een dag veel lopen of een stijve nek na een nacht niet goed te hebben geslapen. Soms gaat die verkramping na een paar dagen weer over en is er geen langdurig probleem. In de gevallen dat het niet zomaar over gaat is het verstandig om een afspraak te maken met je fysiotherapeut. Om te voorkomen dat het probleem erger wordt kan je fysiotherapeut je behandelen en oefeningen meegeven om terugkerende klachten te voorkomen.
4 tips om het door de rug gaan te voorkomen:
- Let op je houding tijdens het tillen. Probeer eens door de knieën te zakken en vanuit de benen te tillen of met één knie op de grond te steunen. Belangrijk is het om ook je diepe core spieren goed aan te spannen.
- Kijk tijdens het sporten eens samen met je partner of trainer goed naar de uitvoering van je oefeningen. Ga eventueel samen met je trainer op zoek naar vervangende oefeningen om de rug te ontlasten.
- Wissel af en toe tijdens het werken van houding. Sta regelmatig even op, loop een rondje en strek de benen.
- Hetzelfde geldt voor lang staan en slenteren tijdens het wandelen. Probeer een rechte houding aan te nemen en strek af en toe even helemaal op om de spieren los te maken.
Wat kan je zelf doen op het moment dat je door de rug gaat?
- Het is belangrijk om zo goed mogelijk te blijven bewegen. Wanneer je een afwijkende houding aanneemt gaan ook andere delen van het lichaam verkrampen om de rug te ontlasten.
- Vaak is een warme douche erg prettig om de spierspanning te verlagen. Dit is vaak wel van korte duur.
- Om de pijn kort wat te verlichten kunt je ook een lichte pijnstiller innemen zoals bijvoorbeeld paracetamol. Doe dit alleen als je geen allergie hebt voor de bestanddelen of van de arts een reden hebt gekregen om dit niet in te nemen.
- Doe oefeningen waarbij je de rug soepel maakt en niet te veel hoeft aan te spannen om de spierspanning wat te verlichten.
Welke rugklachten kun je hebben tijdens het sporten?
Een veel voorkomende rugklacht tijdens het sporten is pijn in de lage en/of midden rug, maar ook pijn in bil, been of bekken. Dit kan een zeurende pijn zijn of een stekende pijn met eventueel zelfs uitstraling naar je been toe. Ook kan er stijfheid ontstaan in de rug, bekken of heupen. Hierdoor neemt je beweeglijkheid af en word je geremd bij het maken van sommige oefeningen tijdens het sporten.
Wat kun je doen aan rugklachten tijdens het sporten?
Wanneer jouw rugklachten tijdens het sporten erg hinderlijk zijn, is het belangrijk om goed te kijken waar de klachten vandaan komen. Of dit nu ligt aan de oefeningen die je doet, hoeveel gewicht je gebruikt of hoe je de oefeningen uitvoert, daarin kan een groot deel van jouw probleem te vinden zijn. Een fysiotherapeut, manueel fysiotherapeut of sportfysiotherapeut kan je hierbij helpen door een uitgebreide intake te doen. Maak een afspraak voor een intake en advies over jouw klachten.
4 tips om het door de rug gaan te voorkomen:
- Let op je houding tijdens het tillen. Probeer eens door de knieën te zakken en vanuit de benen te tillen of met één knie op de grond te steunen. Belangrijk is het om ook je diepe core spieren goed aan te spannen.
- Kijk tijdens het sporten eens samen met je partner of trainer goed naar de uitvoering van je oefeningen. Ga eventueel samen met je trainer op zoek naar vervangende oefeningen om de rug te ontlasten.
- Wissel af en toe tijdens het werken van houding. Sta regelmatig even op, loop een rondje en strek de benen.
- Hetzelfde geldt voor lang staan en slenteren tijdens het wandelen. Probeer een rechte houding aan te nemen en strek af en toe even helemaal op om de spieren los te maken.