Doet de buitenkant van je elleboog veel pijn en straalt deze pijn uit naar je onderarm, pols of hand? Het kan zijn dat je last hebt van een tennisarm. Een gekke naam misschien omdat deze blessure lang niet altijd wordt veroorzaakt door tennissen, maar door herhalende bewegingen waarbij je de onderarmspieren veelvuldig gebruikt.
Tennisarm of tenniselleboog behandelen bij Actifytaal Utrecht
Wat is een tennisarm?
Een tennisarm wordt ook wel tenniselleboog genoemd. Dit komt omdat de pijnklachten vooral in de elleboog aanwezig zijn. De aanhechtende pezen in het bot rondom de elleboog zijn bij een tennisarm geïrriteerd. Dit komt door het veelvuldig gebruiken van de spieren in de onderarm. Deze spieren noemen wij de extensoren en zijn met pezen verbonden aan de bovenarmspieren. De pijnklachten aan de pezen kunnen geleidelijk optreden. Dit kan bijvoorbeeld wanneer het peesweefsel over langere tijd aftakelt door overbelasting. Daarnaast kan er ook sprake zijn van acute klachten bijvoorbeeld bij een verdraaiing of na een val.
Wat zijn de ervaringen bij Actifytaal Fysiotherapie in Utrecht?
Sportdrive
“Ik tennis al een aantal jaar op een niveau waar je niet meer alleen ‘even over aan het slaan bent’. Tijdens een van mijn wedstrijden heb ik door, ik denk nog steeds een (te) lange service game, een overbelasting aan mijn schouder opgelopen. Vanaf jongs af aan ben ik opgegroeid met een bepaalde sportdrive. ‘Rust houden’ is voor mij dus een echt een crime. Iets wat ik toch al regelmatig bij andere praktijken te horen heb gekregen.”
Behandeling bij Actifytaal
“Via via kwam ik bij Actifytaal terecht, waar ik simpel online een afspraak in kon plannen. Dit was voor mij echt al een plus. Siko heeft mij daarna top begeleid. Hij wist goed waar ik als sporter baad bij had en met oefeningen voor thuis en aanwijzingen voor op de baan, hoefde ik niet stil te zitten. De schouder zit zo nu en dan nog eens vast, maar er zijn al mooie stappen gemaakt! Zeer positief over Actifytaal dus!”
– Iman, 26 jaar en tenniselleboog patiënt bij Actifytaal
Wat is een tennisarm of tenniselleboog precies?
Symptomen
De meeste mensen met een tenniselleboog ervaren pijn, druk of krachtverlies vanaf de elleboog naar de hand. De grootste druk en pijn is vaak te voelen ter hoogte van je elleboog aan de buitenzijde (de binnenzijde staat namelijk beter bekend als golferselleboog). Deze pijn kan bijvoorbeeld verergeren wanneer je iets tilt met gestrekte armen of gewoonweg bij het strekken van je arm of het ballen van de vuist.
Oorzaken
Deze peeskwetsuur wordt veelal veroorzaakt door het vaak aanspannen van de onderarmspieren, hoe licht dat ook lijkt te zijn. Hierdoor komt er veel druk te staan op de pezen die de onderarm met de bovenarm verbinden. Denk hierbij aan klusjes in huis zoals schilderen, langdurig bureauwerk of, je raadt het al, tennis.
Vaak krijgen we de vraag of het verstandig is door te werken met klachten van een tennisarm. Dit is geheel afhankelijk van de intensiteit en problemen die je ervaart. Ook het type werk is allesbepalend.
Varieer en blijf bezig
Een aanrader is om zoveel mogelijk variatie in werk, houding en aanspanning te maken. De hele tijd je spieren in de spanning houden terwijl je hand boven de muis zweeft als hij niet gebruikt wordt. Dit is een voorbeeld van een veelvoorkomende trigger voor langdurige of zelfs chronische klachten. Als je hierin kan wisselen, en met regelmaat de polsen, onderarmen kan bewegen, is ons advies om vooral lekker bezig te blijven. Thuis zitten, maakt de aandacht op het probleem vaak alleen maar groter. Overleg wel altijd met je fysiotherapeut en werkgever wat de mogelijkheden zijn.
Wanneer klachten niet overgaan, kan het zijn dat je gewrichten door de irritatie niet naar behoren bewegen. Als reactie daarop zie je vaak dat spieren zich gaan verkrampen, waardoor je een tenniselleboog kan ontwikkelen. Soms is het noodzakelijk om bij de manueel therapeut te checken of dit in jouw geval aan de orde is. Vandaar dat wij bij Actifytaal altijd samenwerken met verschillende specialisten. Hierdoor krijg je de fysiotherapeut of manueel therapeut, welke in elkaars verlengde werken.
Om van een tenniselleboog af te komen, is het belangrijk om te blijven bewegen terwijl je de pezen niet verder belast. Een therapeut kan je helpen met passende oefeningen om soepele spieren en pezen te bevorderen. Ondersteunende middelen zoals dry needling, medische tape en de opbouw van belastbaarheid helpen je de klachten op afstand te houden. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak als je een tenniselleboog vermoedt, de klachten kunnen langdurig worden van aard.