Het is januari en de dagen zijn weer donker en kort. Er is weinig zonlicht buiten en u blijft lekker warm binnen. Voor veel mensen betekent dit echter dat het lichaam niet genoeg vitamine D kan aanmaken. In de winterperiode heeft namelijk bijna 60% van de Nederlanders een vitamine D tekort. Bij ouderen ligt dit percentage zelfs op 77%. Wat de invloed is van dit tekort op je lichaam en wat je zelf kunt doen lees je in onze blog.
Welke functie heeft het in je lichaam?
Vitamine D is erg belangrijk voor je lichaam, met name voor je botten, tanden, spieren en je afweer. Het heeft de volgende functies in ons lichaam:
- Het versterkt de werking van het immuunsysteem.
- Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit voeding via de darm wordt opgenomen in het bloed en wordt afgegeven aan de botten. Dit zorgt er voor dat de botten en tanden stevig blijven. De kans op botontkalking (osteoporose) op latere leeftijd wordt daarmee beperkt.
- Het draagt bij aan het in stand houden van een goede spierfunctie.
- Het draagt bij aan een goede werking van uw nieren en bijschildklier
Gewrichtspijn, spierzwakte en spierkrampen kunnen één van de eerste symptomen van een vitamine D tekort zijn. Dit geldt niet alleen voor de spieren in armen en beneheyzn, maar ook bijvoorbeeld de hartspier. Een langdurig tekort kan zorgen voor zwakkere botten en het risico op osteoporose (botontkalking) op latere leeftijd vergroten. Het risico op botbreuken groeit dus ook. Het staat ook in verband met ons evenwichtsgevoel. Een beter evenwichtsgevoel verkleint het risico op valpartijen en eventuele botbreuken.
Denk jij een tekort te hebben? Doe altijd navraag bij je arts.
Hoe zorg je zelf voor meer vitamine D?
- Maak na de lunch een lekkere wandeling buiten
De frisse buitenlucht en beweging geven uw immuunsysteem een mooie boost. Maar het belangrijkste is dat uw lichaam de zonnestralen omzet in vitamine D. Deze tip werkt voornamelijk goed van het voorjaar tot het najaar. Zo houdt u in deze perioden uw vitamine D op peil, zodat u niet al met een tekort de winter start. In de winter staat de zon te laag om genoeg aan te kunnen maken. - Slik supplementen
We halen zo’n 80% van onze vitamine D uit de zon. In de winter is de zon minder sterk en minder vaak te zien. Daarom is het aanvullen in de winter extra belangrijk. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 10 microgram, maar voor mensen ouder dan 70 jaar wordt vaak zelfs 20 microgram aangeraden. Let er wel op dat je de juiste supplementen kiest. Je lichaam neemt het beter op als het opgelost is in olie. Kies dus voor olie-capsules of druppels op oliebasis. Toch liever een gewoon tabletje? Neem deze dan in bij de (vette) maaltijd. - Vitamine D uit voeding
Ter aanvulling van het vitamine D ‘reservoir’ in het lichaam, kan voeding een belangrijke rol spelen. Vette vissoorten zijn hier erg rijk aan. Denk hierbij aan regenboogforel, zalm of makreel. In 100 gram regenboogforel zit al zo’n 9,4 microgram, dus bijna genoeg voor je dagelijkse behoefte. Ook in eieren en vlees vind je het, al is het wel aanzienlijk minder dan in vis. Tevens wordt in Nederland vaak vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Ervaar je één van de bovengenoemde klachten door vitamine D tekort?
Bij klachten van je gewrichten, spieren en botbreuken schiet Actifytaal Utrecht je graag te hulp. Neem contact met ons op via 030-2741726 of via info@actifytaal.nl