Laatst kwam een jongeman in het inloopspreekuur. Klachten aan zijn knie en het speelde al een week of 4, zo meldde hij zich. De oorzaak onbekend. Zijn hulpvraag was: ‘wat heb ik en wat kan ik er aan doen?’ Een vraag die past in het inloopspreekuur. Toen ik hem vroeg wat hij zelf dacht, kwam er schoorvoetend een antwoord… van dokter Google.
Dokter Google, wat vind jij?
Zijn antwoord was dat hij op Google had gekeken. Elke arts heb ik vaak horen vertellen, daar komt weer iemand die zijn kennis heeft gehaald van Google of de Gezondnu of welk tijdschrift ook. Hij behoorde daar dus ook toe. En, hij wist dat “wij” als therapeuten en artsen daar niet positief tegenover staan. Mijn blik verraadde wat ik toen dacht. Hij schoot in de lach. “Okay, vertel, wat vindt jij er dan van?”, zei hij grijnzend.
“Mijn antwoord is heel simpel”, zei ik en vervolgde: “Je hebt een probleem waarvan je het antwoord niet weet. Je kan direct naar een arts of therapeut maar wil niet tot last zijn. Ondertussen kost je dat tijd waarvan je dit niet kwijt wilt zijn aan veel te lange wachttijden. Daarnaast ben je geïnteresseerd in je eigen lijf en heb je internet tot je beschikking. Wat fijn dat je onderzoek doet naar dat wat er te vinden is op een algemeen medium zoals Google. Graag hoor ik wat je hebt gevonden en waarom je er niet uit bent gekomen. Of waar je nog aanvullende vragen over hebt. Google is een prachtig medium dus waarom zou je het niet gebruiken?” Hij reageerde opgelucht en tegelijkertijd verrast op mijn antwoord.
Echte dokters en therapeuten versus dokter Google
Op de televisie in het programma ‘Dokters vs. Internet’ worden mooie testen gedaan. Drie artsen namen het op tegen dokter Google. Weliswaar winnen de artsen vaker maar de leken die dokter Google gebruikten, kwamen een aardig eind. Dat kwam voornamelijk omdat dokter Google makkelijker de zaken wist te vinden over specifieke en niet veel voorkomende ziektebeelden. Daar waar de artsen meer bekwaam waren in hetgeen zij het meest in de praktijk zagen. Men zegt dat 8 van de 10 Nederlanders Google gebruikt om een diagnose te stellen. Maar in 2 van de 3 gevallen geeft Google een foute diagnose.
Dokter Google geeft richting, de dokter/therapeut maakt het tot een persoonlijk behandelplan
De conclusie als gevolg van de test in het televisie programma luidde dan ook: Gebruik dokter Google maar laat je niet om de tuin leiden dat dokter Google de waarheid heeft. Artsen en therapeuten zijn er om de kennis die je al hebt vergaard te ‘fine-tunen’ en in een plan van aanpak te gieten. Een plan op maat in plaats van een gestandaardiseerd antwoord wat een ander met dezelfde klachten ooit heeft gedaan en heeft geholpen. Want, elk mens is anders en zal in zijn situatie met alle factoren die een rol spelen, onderzocht en geïnventariseerd moeten worden. Hierdoor krijg je zorg op maat met alle kennis die er is.
Dankjewel voor dit artikel over het nut van Google in het vaststellen van klachten. Het lijkt raar maar google is een handige tool om achter de oorzaak van klachten te komen. Het democratiseert in zeker zin het vaststellen van een diagnose. Maar een behandelplan opstellen, daar heb je gelijk in, dat is een zaak die een specialisme vereist.